Δυνητικά ωφέλιμη σχέση μεταξύ γάλακτος και διαβήτη
Σύμφωνα με νέα μελέτη, το υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες γάλα που καταναλώνεται με δημητριακά στο πρωινό, μειώνει τη συγκέντρωση γλυκόζης αίματος μετά το γεύμα σε σύγκριση με το νερό, ένα εύρημα που μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να διατηρήσουν τη γλυκόζη του αίματος υπό έλεγχο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τα άτομα με διαβήτη, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώνε. Μια ομάδα από την Human Nutraceutical Research Unity στο Πανεπιστήμιο του Guelph σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, εξέτασε το αποτέλεσμα της κατανάλωσης γάλακτος στο πρωινό όσον αφορά στα επίπεδα γλυκόζης αίματος και πείνας. Διαπίστωσαν ότι το γάλα με δημητριακά πρωινού μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα περισσότερο από το να πιει κάποιος νερό. Όταν μάλιστα το γάλα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, τόσο το καλύτερο. Το γάλα που περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες μειώνει επίσης την όρεξη αργότερα μέσα στην ημέρα, σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής πρωτεϊνικής περιεκτικότητας.
"Οι μεταβολικές παθήσεις αυξάνονται παγκοσμίως, με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία ως κύριες ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Douglas Goff, από το Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο του Καναδά. "Για το λόγο αυτό, υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν διαιτητικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου, τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη έτσι ώστε οι καταναλωτές να βοηθηθούν στην προσπάθεια βελτίωσης της προσωπικής τους υγείας", πρόσθεσε.
Η μελέτη εξέτασε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε 32 υγιείς ενήλικες μεταξύ 20 και 26 ετών. Μερικοί από τους συμμετέχοντες στην τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη κατανάλωναν νερό μαζί με τα δημητριακά πρωινού με βάση τη βρώμη, ενώ μια άλλη ομάδα κατανάλωνε είτε κανονικό γάλα εμπορίου, είτε γάλα με υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών. Δύο ώρες αργότερα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έφαγαν πίτσα ως γεύμα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρακολουθούνταν και μετά από τα δύο γεύματα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το πώς αισθάνονταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη μετά το φαγητό και τα επίπεδα κατανάλωσης τροφίμων στο δεύτερο γεύμα.
Με λίγα λόγια, το γάλα είχε υψηλότερο επίπεδο ευεργετικής επίδρασης στους συμμετέχοντες από το νερό, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ακόμη και μετά το δεύτερο γεύμα. Το γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση από το κανονικό γάλα. Παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε στα επίπεδα γλυκόζης πριν από το γεύμα, με το συνηθισμένο γάλα να μειώνει κάπως το σάκχαρο του αίματος, ενώ το γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχε μεγαλύτερη επίδραση. Επιπλέον, επειδή οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης που απαντώνται φυσιολογικά στο γάλα απελευθερώνουν γαστρικές ορμόνες που επιβραδύνουν την πέψη, μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο Goff δήλωσε: "Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία του γάλακτος κατά το πρωινό στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων και στη διατήρηση χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι διατροφολόγοι έχουν πάντα τονίσει τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού και αυτή η μελέτη θα πρέπει να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να συμπεριλάβουν το γάλα". Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dairy Science, εξέτασε το αγελαδινό γάλα και όχι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα σόγιας. Το φυτικό γάλα δεν περιέχει πρωτεΐνες ορού γάλακτος ή καζεΐνης, επομένως δεν επηρεάζει το σώμα με τον ίδιο τρόπο. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά γαλακτοκομικά ως μια υγιεινή επιλογή, αν και στις κατευθυντήριες γραμμές τους αναφέρουν γάλα και άλλα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν τα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά με μέτρο.
Φωτεινή Πουρνάρα