Σχετικα Αφιερωματα

Το παλαιότερο τυρί του κόσμου βρέθηκε μέσα σε αιγυπτιακό τάφο ηλικίας 3.000 ετών

Οι άνθρωποι παράγουν και καταναλώνουν τυρί εδώ και αιώνες όπως βεβαιώνει η πρόσφατη ανακάλυψη τυριού 3.200 ετών σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο. Όσο νόστιμο μπορεί να ήταν αυτό το τυρί, ήταν επίσης μια πιθανή πηγή ασθένειας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

Η παλαίωση βελτιώνει συνήθως τη γεύση του τυριού, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών σε ένα πολύ παλιό τυρί που ανακαλύφθηκε σε έναν αιγυπτιακό τάφο. Η αρχαία Αίγυπτος συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της και το συγκεκριμένο θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο τυρί σε στερεά μορφή που βρέθηκε ποτέ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS 'Analytical Chemistry.
Ερευνητές από το Ministry of Education, University and Research της Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο της Catania και το Πανεπιστήμιο του Καΐρου στην Αίγυπτο μελέτησαν τον τάφο του Ptahmes, δημάρχου της Μέμφιδας στην Αίγυπτο κατά τον 13ο αιώνα π.Χ.. Ο τόπος ταφής, στη νεκρόπολη Saqqara κοντά στο Κάιρο, είχε αρχικά ανακαλυφθεί το 1885. Αφού χάθηκε κάτω από βουνά άμμου, ξαναβρέθηκε το 2010 και οι αρχαιολόγοι βρήκαν σπασμένα βάζα στο χώρο λίγα χρόνια αργότερα. Ένα από αυτά τα βάζα περιείχε μια στερεοποιημένη υπόλευκη μάζα, καθώς και ένα υφασμάτινο καμβά που πιθανόν να κάλυπτε το βάζο ή να είχε χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση του περιεχομένου του. Ο Enrico Greco και οι συνεργάτες του θέλησαν να αναλύσουν την υπόλευκη ουσία για να προσδιορίσουν την ταυτότητά της.

Μετά τη διάλυση του δείγματος, οι ερευνητές καθάρισαν τα πρωτεϊνικά συστατικά του και τα ανέλυσαν με υγρή χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας. Τα πεπτίδια που ανιχνεύτηκαν με αυτές τις τεχνικές έδειξαν ότι το δείγμα ήταν γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάστηκε από γάλα αγελάδας και γάλα προβάτου ή κατσίκας. Τα χαρακτηριστικά του υφασμάτινου καμβά, τα οποία δείχνουν ότι ήταν κατάλληλο για να περιέχει ένα στερεό και όχι ένα υγρό, καθώς και η απουσία άλλων ειδικών δεικτών, υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι το γαλακτοκομικό προϊόν ήταν ένα τυρί με στερεή μορφή. Άλλα πεπτίδια στο δείγμα υποδηλώνουν ότι μολύνθηκε με Brucella melitensis, ένα βακτήριο που προκαλεί βρουκέλλωση (μελιταίο πυρετό). Αυτή η δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται από ζώα σε ανθρώπους, συνήθως από την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική ανάλυση της ομάδας, το δείγμα θα αντιπροσωπεύει τις πρώτες αναφερόμενες βιομοριακές ενδείξεις της νόσου. Παρόλα αυτά, η γεύση του τυριού θα παραμείνει ένα μυστήριο.

Υπολείμματα προϊόντων που έμοιαζαν με τυρί χρονολογικά παλαιότερα από τα περιεχόμενα του βάζου είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν στην Πολωνία, την Κίνα και την Αίγυπτο, αλλά οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ήταν προϊόντα φυσικής ζύμωσης και έτσι ήταν περισσότερο κάτι σαν γιαούρτι παρά τυρί.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: