Προστατεύεται τελικά το ελληνικό γιαούρτι;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Andriukaitis, αντιλαμβανόμενος την ανησυχία και την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν από τη χώρα μας σχετικά με τη διένεξη με την Τσεχία για την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι»,  διαβεβαιώνει σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό ότι αυτή η εμπορική ονομασία χαρακτηρίζει μόνο το γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί δικαιολογημένα έντονη ανησυχία αλλά και ισχυρή αντίδραση στη χώρα μας σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Β. Αποστόλου όταν ανακινήθηκε το θέμα αυτό από την Τσεχία είχε στείλει επιστολές στους δυο Επιτρόπους, τον Επίτροπο Υγείας κ. Andriukaitis και τον Επίτροπο Γεωργίας τον κ. Χόγκαν παραθέτοντας επιχειρήματα που στοιχειοθετούν τον κίνδυνο παραπλάνησης για τους καταναλωτές.

Με την απαντητική επιστολή πριν από μερικές μέρες του κ. Andriukaitis, έγιναν αποδεκτά τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη σε μια προσπάθεια υπεράσπισης ενός προϊόντος που είναι συνυφασμένο με την ελληνική  ποιοτική παραγωγή.

Ειδικότερα, στην επιστολή του Επιτρόπου αναφέρονται τα εξής:

Η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σχετικά με την χώρα προέλευσης.

Όσον αφορά άλλες ονομασίες όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων.

Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπουλος χαρακτηρίζει την απάντηση του Επιτρόπου ως θετικό πρώτο βήμα, το οποίο όμως δεν εξασφαλίζει την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, και διατυπώνει τις επιφυλάξεις του : «Μα ελληνικό γιαούρτι δεν είναι μόνο το στραγγιστό γιαούρτι με την παχύρρευστη υφή, είναι πολλών άλλων ειδών γιαούρτια. Το τύπου ελληνικό γιαούρτι είναι εξ ορισμού λάθος και περιορίζει την ελληνική παραγωγή».  Επίσης, η εξέταση κάθε περίπτωσης προϊόντος ξεχωριστά, είναι κάτι που, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, αφήνει μεγάλα περιθώρια να εγκριθούν προϊόντα που θα παραπέμπουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτήν. Τέλος θεωρεί ότι η Επιτροπή μιλά «για συνεισφορά ώστε να βρεθεί λύση» χωρίς να ξεκαθαρίζει το θέμα του νομοθετήματος της Τσεχίας.

Όροι: 
Κατηγοριες: