Υπογονιμότητα; ίσως φταίει η υπερκατανάλωση κρέατος

Ελπίδες για μερικά από τα εκατομμύρια των γυναικών στον κόσμο που υποφέρουν από στειρότητα: Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι, σε αντίθεση με άλλους παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως η ηλικία και η γενετική, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και η αποφυγή άλλων είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε, χωρίς ιατρική παρέμβαση.

 

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυες, θα πρέπει να πάρετε υπόψη σας πως κάθε μπουκιά που βάζετε στο στόμα σας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Στην πραγματικότητα, το να τρώτε σαν να είστε ήδη έγκυες μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το σώμα σας για τη σύλληψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το πολύ λίπος και οι ζωικές πρωτεΐνες αποτελούν μέρος των παραγόντων του τρόπου ζωής που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να ευθύνονται για το 1/3 των περιπτώσεων υπογονιμότητας που οι γιατροί δεν μπορούν να αποδώσουν σε προβληματικά ωάρια, αδύναμο σπέρμα ή φραγμένες σάλπιγγες

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology εξέτασε την επίδραση των διατροφικών προτύπων στη γονιμότητα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Harvard  παρακολούθησαν τη διατροφή 18.555 έγγαμων γυναικών (με μέση ηλικία τα 32 χρόνια) για οκτώ χρόνια καθώς προσπαθούσαν να συλλάβουν ή έμειναν έγκυες. Εκείνες που έτρωγαν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες ή 44% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν στειρότητα. Στην πραγματικότητα, μια και μόνο επιπλέον μερίδα κόκκινου κρέατος, κοτόπουλου  κλπ. ανά ημέρα αύξησε τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 33%.

Διαβάστε επίσης: 
Υπογονιμότητα και διατροφή στους άνδρες

Μπορεί να υποθέσετε ότι αυτό συνέβη επειδή οι κρεατοφάγοι τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο - και πράγματι, τα παραπάνω κιλά προδιαθέτουν τις γυναίκες όχι μόνο για υπογονιμότητα, αλλά και για ένα πλήθος άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, από την αποβολή έως την προεκλαμψία και τον διαβήτη κύησης. Αλλά ο κίνδυνος στειρότητας από το κρέας παρέμεινε ακόμα και όταν το βάρος και οι θερμίδες διατηρήθηκαν σταθερές. Μια πιο άμεση αιτία μπορεί να είναι το πώς ο μεταβολισμός της ζωικής πρωτεΐνης επηρεάζει τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης ορμόνης που αποτελεί δείκτη για τη στειρότητα. Επίσης, οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα λαχανικά είναι κατά 50% λιγότερο πιθανό να έχουν επίμονες μολύνσεις από HPV, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Η προκαταρκτική αυτή έρευνα υποδεικνύει και άλλα πιθανά οφέλη μιας φυτικής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά τείνουν να έχουν περισσότερο φυλλικό οξύ, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βλαβών του νευρικού σωλήνα. Λιγότερο βόειο κρέας μπορεί επίσης να ωφελήσει την ανδρική γονιμότητα καθώς μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που τρώνε περισσότερο κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από κακή ποιότητα σπέρματος.

"Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μια ειδικά σχεδιασμένη «δίαιτα γονιμότητας» μπορεί να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στη γονιμότητα σε υγιείς γυναίκες και ότι ο συνδυασμός αυτής της διατροφικής στρατηγικής με τον έλεγχο σωματικού βάρους και την αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πλειονότητας των περιπτώσεων υπογονιμότητας που σχετίζονται με προβλήματα ωορρηξίας " κατέληξαν οι συντάκτες της μελέτης. «Επειδή τα δεδομένα σχετικά με τον πιθανό ρόλο συγκεκριμένων διαιτητικών μοτίβων στη γονιμότητα είναι λιγοστά, είναι σημαντικό αυτά τα ευρήματα να αναπαραχθούν, κατά προτίμηση σε μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές καθώς προωθούν ένα γενικότερα υγιή τρόπο ζωής που μπορεί επίσης να τις βοηθήσει να μείνουν έγκυες".

Όροι: 
Κατηγοριες: