Σχετικα Αφιερωματα

Η καρδιά είναι μάλλον ασφαλής από την χοληστερόλη και τα αυγά

Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, ποσότητα που είναι το 62% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και τα αποφεύγουμε εδώ και χρόνια, για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πόσο ένοχα είναι όμως τα αυγά;

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Νέα ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από University of Eastern Finland κατέδειξε ότι η κατανάλωση αυγών και η πρόσληψη χοληστερόλης, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων ακόμη και σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση. Για την μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθεις 1000 ανδρών. Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωσθεί με καρδιαγγειακό νόσημα. Κατά την διάρκεια της 21χρονης μελέτης, 230 από τους συμμετέχοντες είχαν καρδιακό επεισόδιο. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες και βρήκαν ότι δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης χοληστερόλης και του αυξημένου κινδύνου καρδιακού επεισοδίου. Επιπρόσθετα η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αυγών δεν συνδεόταν με την αυξημένη επικινδυνότητα στεφανιαίας νόσου, ούτε με την απόφραξη της καρωτίδας. Οι συμμετέχοντες που ελέγχθηκαν περισσότερο είχαν ημερήσια πρόσληψη 520mg χοληστερόλης και έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα. Ακόμη και σε φορείς του ApoE4 φαινοτύπου ο οποίος επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης, δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου. Οι φορείς του φαινοτύπου ApoE4 είναι πιο επιρρεπείς στην υψηλή χοληστερόλη και στην ασθένεια Alzheimer. Από τους συμμετέχοντες 32,5% ήταν φορείς αυτού του φαινοτύπου.

Τα αποτελέσματα έρχονται να στηρίξουν την αναθεωρημένη σύσταση της American Heart Association που θεωρεί ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού είναι απόλυτα ασφαλής.

Πολύ λίγες μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη πρόσληψη χοληστερόλης με την αύξηση του κινδύνου καρδιακού νοσήματος. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι διατροφολόγοι δεν συνιστούν πια την μείωση της πρόσληψης χοληστερόλης. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια δεν προκαλούνται από την χοληστερόλη, αλλά από την συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας, που προέρχεται από φλεγμονές και εναποθέσεις ασβεστίου, και η οποία μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες. Πολλές φορές μπορεί να βρεθεί χοληστερόλη σε αυτήν την πλάκα, αλλά η χοληστερόλη είναι κηρώδης και εύκαμπτη και στην ουσία μπορεί να παρέχει θεραπεία.

Από την άλλη, παρά την πληθώρα των προϊόντων με χαμηλά λιπαρά που κυκλοφορούν στην αγορά, οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, και πολλοί άνθρωποι με χαμηλή χοληστερόλη πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και επεισόδια.

Όροι: 
Κατηγοριες: