Η Ελληνική Κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στη χρήση της αμφιλεγόμενης γλυφοσάτης για πέντε ακόμη χρόνια

Επίσημη έγκριση παράτασης χρήσης μέχρι το 2023 έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το φυτοπροστατευτικό προϊόν Roundup Flex της εταιρίας Monsanto που εμπεριέχει τη δραστική ουσία γλυφοσάτη.

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση και στη χώρα μας για άλλα πέντε χρόνια της γλυφοσάτης (glyphosate), του πιο ευπώλητου φυτοφαρμάκου στον κόσμο. Το προϊόν πωλείται από τους περισσότερους σημαντικούς προμηθευτές γεωργικών πρώτων υλών αλλά συνδέεται κυρίως με τη Monsanto, τον βιοτεχνολογικό κολοσσό, ο οποίος το εμπορεύεται με το εμπορικό σήμα Roundup. Η απόφαση έρχεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ψηφοφοριών και διαμαρτυριών για το μέλλον της αμφιλεγόμενης χημικής ουσίας στην ΕΕ, η οποία ήταν πολύ πιο επιφυλακτική σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου όσον αφορά τη γλυφοσάτη και τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

Η σχετική απόφαση του Υπουργείου, που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια και υπογράφεται από τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - τμήμα Φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αναφέρει ότι η άδεια διάθεσης στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος χορηγείται από τις 06/3/2018 έως και την 15/12/2023 . Το γλυφοσικό οξύ είναι ένα συστηματικό ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος και ξηραντικό για καλλιέργειες, η χρήση του οποίου είναι όχι μόνο αμφιλεγόμενη αλλά, σύμφωνα με πολλούς πολέμιους του, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον. Την έντονη αντίθεσή τους στη χρήση του ζιζανιοκτόνου έχουν εκφράσει και διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιφυλάξεις τους δεν αφορούν μόνο την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και το πόσο πραγματικά αποτελεσματικό είναι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι για την Ελλάδα τουλάχιστον, η χημική ουσία δεν είναι κατάλληλη για τη βραχώδη μορφολογία του εδάφους της χώρας μας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα τεχνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε, μετά από διάφορες ψηφοφορίες , την ανανέωση άδειας χρήσης του δημοφιλούς ζιζανιοκτόνου για άλλα 5 χρόνια. Το αμφισβητούμενο προϊόν βρίσκεται στο προσκήνιο στην ΕΕ από τον Ιούνιο του 2016, όταν έληξε η προηγούμενη 15ετής άδεια και παραχωρήθηκε παράταση 18 μηνών. Αρχικά, η επιτροπή είχε την πρόθεση να επιτρέψει τη χρήση του glyphosate για άλλα 10 χρόνια, τα οποία τελικά μειώθηκαν σε 5 καθώς, δεν εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες ψήφοι. Σύμφωνα με την επιτροπή, 18 χώρες ψήφισαν υπέρ, εννέα (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα )κατά και μια απείχε. Η γλυφοσάτη έχει χρησιμοποιηθεί από τους κτηνοτρόφους για περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά η ασφάλειά της αμφισβητήθηκε όταν ο οργανισμός International Agency for Research on Cancer (IARC), που ασχολείται με έρευνες για τον καρκίνο και ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization), κατέληξε το 2015 ότι η χημική αυτή ουσία προκαλεί πιθανώς καρκίνο. Η αντίθεση στην επέκταση προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από περιβαλλοντικές ομάδες όπως η Greenpeace ΕU, το Κόμμα των Πρασίνων και το Friends of the Earth Europe, μεταξύ άλλων.

Το ζιζανιοκτόνο φαίνεται ότι «δηλητηρίασε» και την Ευρωπαϊκή πολιτική. Η Γερμανία έδωσε τελικά το πράσινο φως μετά από μήνες αποχής επί του θέματος. Πρόσφατα, οι απεσταλμένοι του Βερολίνου είχαν αναφέρει ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα, επειδή οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Merkel διερευνούσαν μια συμφωνία συνασπισμού με τους Πράσινους. Τελικά, οι συνομιλίες κατέρρευσαν και η καγκελάριος ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης. Ενώ οι χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ μιας νέας άδειας για τη γλυφοσάτη στις Βρυξέλλες, η Γαλλία και η Ιταλία προσπάθησαν να την εμποδίσουν. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, στόχευε σε μια συντομότερη παράταση και μια γρήγορη σταδιακή κατάργηση της γλυφοσάτης. Μετά την ψηφοφορία, δήλωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση του προϊόντος, μόλις υπάρξει εναλλακτική λύση και το αργότερο εντός τριών ετών. Μια απαγόρευση από τη Γαλλία είναι μια τολμηρή κίνηση του Μακρόν. Παρόλο που θα κερδίσει την υποστήριξη πολλών πράσινων ψηφοφόρων, διακινδυνεύει μια έντονη αντίδραση από τους Γάλλους αγρότες που χρησιμοποιούν περισσότερα από 600 προϊόντα γλυφοσάτης. Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας , Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής, Maurizio Martina, δήλωσε ότι και η Ρώμη θα επιδιώξει επίσης την εξάλειψη της γλυφοσάτης στην εγχώρια αγορά έως το 2020.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές: ipyxida.grnytimes.comecowatch.comgreenpeace.org

Όροι: 
Κατηγοριες: