Αυτή η εφαρμογή σάς επιτρέπει να αγοράσετε σούπερ φτηνά γεύματα, καταπολεμώντας παράλληλα την σπατάλη τροφίμων

Όλοι γνωρίζουμε τις υφιστάμενες δυσκολίες στην καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων σε όλο τον πλανήτη. Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν την παροχή τροφίμων που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Είναι σίγουρα ένας ευγενής σκοπός, αλλά οι πολέμιοι της τροφικής σπατάλης αναζητούν και άλλους τρόπους για να εξασφαλίσουν ότι η χρήση αυτών των τροφίμων θα είναι ωφέλιμη.

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Γνωρίζετε ότι σπαταλάμε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφής κάθε χρόνο; Ποσότητα που αρκεί για να θρέψει τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους - σχεδόν το μισό του πληθυσμού της γης. Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός θα έχει φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια και για να τραφούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να αλλάξουμε το ρυθμό της τροφικής σπατάλης, θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων κατά 70%. Εκτός από το πρακτικό ζήτημα της διατροφής του αυξανόμενου πληθυσμού, η σπατάλη έχει αναμφισβήτητα καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι, εάν τα απόβλητα των τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη σε μέγεθος εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η σωστή αντιμετώπιση των απορριμμάτων των τροφίμων θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση τόσο της φτώχειας όσο και των περιβαλλοντικών ζημιών.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης της σύγχρονης κοινωνικής ανισότητας, η σπατάλη τροφίμων έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη. Η διαδικασία σαπίσματος της τροφής απελευθερώνει μεθάνιο, ένα βλαβερό αέριο θερμοκηπίου που μπορεί να είναι έως και 100 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 28% της καλλιεργούμενης γης σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων που δεν κατορθώνουν να φθάσουν καν στο πιάτο μας.

Πίσω στο 2015, μια ομάδα φίλων στη Δανία είχε τη λαμπρή ιδέα για μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα βοηθούσε τους ανθρώπους να αγοράσουν τρόφιμα που διαφορετικά θα είχαν καταλήξει στον κάδο των απορριμμάτων. Έτσι δημιουργήθηκε το «Too Good To Go» (πολύ καλό για να πεταχτεί), αρχικά ως μια ιστοσελίδα. Η ιδέα ήρθε ως λύση για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στη βιομηχανία της φιλοξενίας και η συγκεκριμένη εφαρμογή ιδρύθηκε με σκοπό να δώσει πίσω στα τρόφιμα τη χαμένη τους αξία ως κάτι που πρέπει να καταναλωθεί και να μην πεταχτεί. Σήμερα, η καινοτόμα εταιρία έχει παρουσία εκτός από τη Δανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Νορβηγία και την Ελβετία. Η εφαρμογή επιτρέπει στα εστιατόρια και τα διάφορα άλλα καταστήματα εστίασης να πωλούν τα εναπομείναντα τρόφιμα σε μειωμένη τιμή σε όσους ενδιαφέρονται. Με αυτό τον τρόπο, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι: τα εστιατόρια έχουν επιπλέον έσοδα, η εταιρία έχει ένα μικρό κέρδος και οι καταναλωτές αγοράζουν ένα καθόλα κατάλληλο γεύμα ή σνακ σε πολύ μικρότερη τιμή. Και το σημαντικότερο, όλοι συνεισφέρουν στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και στην βιωσιμότητα του πλανήτη. Η επιχείρηση χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο όχι από τα έσοδα, αλλά από τις πανεπιστημιακές επιχορηγήσεις και οι ιδρυτές της ελπίζουν να ανταποκριθούν σύντομα στο ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και από άλλες χώρες.

Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν εστιατόρια, καφέ, καταστήματα τροφίμων και αρτοποιεία στην περιοχή τους που προσφέρουν τέτοιου είδους γεύματα. Η προσφορά μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το τι έχει απομείνει καθημερινά, αλλά παρέχεται μια λίστα με το τι μπορούν να βρουν οι πελάτες. Για εκείνους που έχουν ειδικές διατροφικές απαιτήσεις ή θέλουν να φάνε κάτι συγκεκριμένο, αυτή η εφαρμογή δεν τους ταιριάζει. Για όσους όμως θέλουν ένα φρέσκο και πλούσιο γεύμα από ένα εστιατόριο ή κατάστημα που τους αρέσει ή εμπιστεύονται και θέλουν επίσης να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, τότε αυτή η εφαρμογή είναι μια πολύ καλή λύση. Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται ετησίως μόνο στην ΕΕ. Ο ρόλος των καταναλωτών στην πολυπόθητη αλλαγή είναι καθοριστικός, καθώς η πίεση που μπορούν να ασκήσουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις τους μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παράγονται όχι μόνο τα τρόφιμα αλλά και τα υπολείμματά τους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: toogoodtogo.co.uk/businessinsider.com

Όροι: 
Κατηγοριες: