Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για Parkinson

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ως καλύτερη επιλογή για την υγεία. 

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019

Ωστόσο, μια νέα ερευνητική μελέτη αποκάλυψε ότι η αύξηση της ποσότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα λιπαρά, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson. Σήμερα 11 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Aσθένειας Parkinson που θεσπίστηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος του Parkinson είναι υψηλότερος στους ενήλικες που προτιμούν να καταναλώνουν τακτικά τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας “Neurology”. Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας είναι η Katherine C. Hughes της δημοφιλούς Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan στη Βοστώνη. Οι επιστήμονες  συνέκριναν τους ανθρώπους που κατανάλωναν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά με εκείνους που προτιμούσαν την μία μερίδα για να εξάγουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων καθώς αυτή η νευρολογική διαταραχή προκαλεί τρέμουλο, μυϊκή ακαμψία και μειωμένη ισορροπία. Οι εκθέσεις αποκαλύπτουν ότι εκατομμύρια είναι τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο. Η νέα ερευνητική μελέτη αποκαλύπτει ένα σημαντικό γεγονός σχετικά με τη σχέση της νόσου και των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ορισμένες παλαιότερες μελέτες είχαν επίσης καταλήξει σε μια πιθανή σχέση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως γάλακτος, και του αυξημένου κινδύνου για Parkinson. Η Katherine C. Hughes και οι συνεργάτες της διερεύνησαν αυτή την σχέση πιο εξειδικευμένα. Η μελέτη περιελάμβανε την ανάλυση δεδομένων 25 ετών για περισσότερους από 120.000 γυναίκες και άνδρες (80.736 γυναίκες και 48.610 άντρες). Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για την υγεία τους μετά από κάθε δύο χρόνια και το διαιτητικό ερωτηματολόγιο μετά από κάθε τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο βοήθησε τους ερευνητές να αξιολογήσουν τη συχνότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών πλήρους και χαμηλού λίπους. Βοήθησε επίσης να δουν τι είδους πλήρη και με χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά καταναλώθηκαν από τους συμμετέχοντες. Τα προϊόντα περιλάμβαναν γάλα, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, παγωτό, sorbet και τυρί. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι 1.036 συμμετέχοντες νόσησαν από Parkinson τα τελευταία 25 χρόνια και αποκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, εμφάνισαν 34% υψηλότερο κίνδυνο για την ασθένεια, ενώ όσοι έπαιρναν μόνο μία μερίδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση γάλακτος θα μπορούσε να συνδεθεί ειδικά με αυτή τη νευρολογική διαταραχή. Τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή αποβουτυρωμένο εμφάνιζαν 39% υψηλότερο κίνδυνο από εκείνους που έπιναν λιγότερο από μία μερίδα κάθε εβδομάδα. Τα ευρήματα ανέφεραν επίσης ότι η πρόσληψη frozen yogurt ή sorbet αύξησε επίσης τον κίνδυνο για Parkinson. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν διαπιστώθηκε καμία σχέση μεταξύ της νόσου και της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, επισημαίνοντας το συσχετισμό της ασθένειας μόνο με τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.  Ωστόσο, η Hughes και οι συνάδελφοί της τονίζουν ότι η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Είναι απαραίτητο να μάθουμε περισσότερα μέσω της επιστημονικής έρευνας για το γιατί και πώς οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη νόσο του Parkinson, δεδομένα που θα εξασφάλιζαν περισσότερες ευκαιρίες για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

Όροι: 
Κατηγοριες: