Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να καταπολεμήσει την ΔΕΠ-Υ;
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί πολλά μικρά παιδιά και συνεπώς τους γονείς τους.
Μια νέα μελέτη έρχεται να ισχυριστεί πως η διαμόρφωση μιας διατροφής βασισμένης στην μεσογειακή τροφή μειώνει τις πιθανότητες να προκληθεί στα παιδιά σας η εν λόγω διαταραχή. Η μελέτη βασίστηκε πάνω σε 120 παιδιά στην Ισπανία και έβγαλε ως πόρισμα πως τα παιδιά που δεν ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν την συγκεκριμένη διαταραχή. Ειδικοί πάντως που δεν συμμετείχαν στην μελέτη υποστηρίζουν πως αυτή η έρευνα απλά αναδεικνύει ενδείξεις και δεν αποδεικνύει πως ανάμεσα στην μεσογειακή διατροφή και την ΔΕΠ-Υ υπάρχει όντως μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Πάντως, ο Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, καθηγητής παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής στο Κέντρο Μελέτης Παιδιών της Νέας Υόρκης, τονίζει: «Είναι μια πολύ ισχυρή πιθανότητα πως τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή σε σχέση με τα υπόλοιπα».
Άλλες μελέτες πάντως υπαινίσσονται πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει να ελαττώσει τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής . Και η μεσογειακή διατροφή είναι υψηλή σε αυτά τα λίπη, τα οποία προέρχονται κυρίως από ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος.
«Γενικά, αυτή είναι μια υγιής διατροφή και οι γονείς μπορούν να την ενθαρρύνουν. Αυτό είναι το είδος της διατροφής που συνιστάται για όλους, για τη γενική υγεία τους», δηλώνει ο Γκάλαχερ. Έχει τονίσει επίσης πως οι γονείς πρέπει να αποβάλουν από τη διατροφή του παιδιού τους τρόφιμα με τεχνητές χρωστικές ουσίες και συντηρητικά. Αναφορικά ωστόσο με τις ενδείξεις που συνδέουν την ΔΕΠ-Υ με την ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών ουσιών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, ο Γκάλαχερ τονίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά μόνο ενδείξεις.
Η πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ισπανία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και χρηματοδοτήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση. Στην έρευνα συμμετείχαν 120 παιδιά, από 6 έως 16 χρονών, εκ των οποίων τα μισά πρόσφατα είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ. Λήφθηκαν υπόψη επίσης και άλλα στοιχεία όπως το πόσα από αυτά τα παιδιά είχαν θηλάσει, πόσα ασκούνταν τακτικά και πόσα ήταν υπέρβαρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας απάντησαν θετικά στην ερώτηση για το αν η μεσογειακή διατροφή καταπολεμάει την ΔΕΠ-Υ.
Ο Δρ. Έρικ Χολάντερ πάντως, διευθυντής στο τμήμα αυτισμού και ιδεοψυχαναγκαστικών παθήσεων στο Κέντρο Μελέτης Παιδιών της Νέας Υόρκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έρευνα απάντησε πως τα αποτελέσματά της δεν αποτελούν απόδειξη για κάτι ωστόσο υπάρχει ένα δεδομένο: πως οι θετικές διατροφικές συνήθειες εν γένει παίζουν ρόλο στο να μην εκδηλωθεί η ΔΕΠ-Υ και πως οι γονείς θα πρέπει, όπως και να έχει, να αποφεύγουν να ταΐζουν τα παιδιά τους με τροφές που έχουν υπερβολικά πολύ ζάχαρη και είναι επεξεργασμένες.
Άλλες μελέτες πάντως τονίζουν ότι η κυριότερη αιτία εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ είναι το να καπνίζουν οι μητέρες τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάτι πάντως, που με την σειρά της αμφισβητεί μια νέα νορβηγική μελέτη για την ΔΕΠ-Υ, η οποία βασίστηκε σε 100.000 παιδιά. Η ίδια μελέτη βέβαια, προσθέτει πως υπάρχουν άπειροι λόγοι για να σταματήσουν οι γυναίκες το κάπνισμα πριν την εγκυμοσύνη.