Για να παρασκευάσουμε έγχυμα ρίχνουμε βραστό νερό πάνω στο βότανο και το σκεπάζουμε καλά ώστε να μην χάσουμε τα πτητικά αιθέρια έλαια. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 – 15 λεπτά να βγάλει τις δραστικές ουσίες. Κατόπιν το φιλτράρουμε.
Ελεύθερα σάκχαρα
Ελεύθερα σάκχαρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι μονοσακχαρίτες (όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη) και οι δισακχαρίτες (όπως η σακχαρόζη ή η λευκή απλή ζάχαρη) που προστίθενται στα τρόφιμα και ποτά από τον κατασκευαστή, τον μάγειρα ή τον καταναλωτή, καθώς και τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους φυσικούς και συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το μη αποφλοιωμένο ρύζι, τα φρούτα και τα σάκχαρα (ή τους υδατάνθρακες) που είναι επεξεργασμένα ως ένα βαθμό από τον άνθρωπο, ή ακόμη και από τα ζώα, όπως στην περίπτωση του μελιού.