ekxyma
Έγχυμα

Για να παρασκευάσουμε έγχυμα ρίχνουμε βραστό νερό πάνω στο βότανο και το σκεπάζουμε καλά ώστε να μην χάσουμε τα πτητικά αιθέρια έλαια. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 – 15 λεπτά να βγάλει τις δραστικές ουσίες.  Κατόπιν το φιλτράρουμε.

eleuera-sacchara
Ελεύθερα σάκχαρα

Ελεύθερα σάκχαρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι μονοσακχαρίτες (όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη) και οι δισακχαρίτες (όπως η σακχαρόζη ή η λευκή απλή ζάχαρη) που προστίθενται στα τρόφιμα και ποτά από τον κατασκευαστή, τον μάγειρα ή τον καταναλωτή, καθώς και τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους φυσικούς και συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το μη αποφλοιωμένο ρύζι, τα φρούτα και τα σάκχαρα (ή τους υδατάνθρακες) που είναι επεξεργασμένα ως ένα βαθμό από τον άνθρωπο, ή ακόμη και από τα ζώα, όπως στην περίπτωση του μελιού.