Φαινυλαλανίνη

Η φαινυλαλανίνη (Phe) αποτελεί ένα από τα α-αμινοξέα. Ο ρόλος της είναι να μετατρέπεται σε άλλα σπουδαία για τον οργανισμό αμινοξέα, όπως είναι η ντοπαμίνη, η νοραντοπαπίνη, η επινεφρίνη, η μελανίνη κ.ά. Χρησιμοποιείται επίσης από τον οργανισμό για τη δημιουργία του αμινοξέως με ονομασία τυροσίνη.

Η φαινυλαλανίνη βρίσκεται στο γάλα των θηλαστικών, σε κάποιους σπόρους όπως του καρπουζιού και της κολοκύθας, στη σόγια, στο κρέας και σε κάποια ψάρια. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή αναψυκτικών, ενώ πωλείται και ως ένα διατροφικό πρόσθετο για τα φημισμένα αναλγητικά και αντικαταθληπτικά αποτελέσματά της.  Αν όμως, καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. 

flavonoidi-moura
Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι πολυφαινολικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι υπεύθυνες για το χρώμα των καρπών και των ανθέων. Είναι ευεργετικά για την υγεία λόγω των  αντιοξειδωτικών, οι αντιθρομβωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων τους.  Θα τα βρούμε στο κρεμμύδι, στα μούρα,  στο μπρόκολο, στα μήλα, στις φράουλες, στα δημητριακά, στο κόκκινο κρασί, στο πράσινο και μαύρο τσάι, στα κόκκινα σταφύλια, στα χόρτα, στο λάχανο, στο κουνουπίδι, στο πορτοκάλι, στο λεμόνι και στη σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή διακρίνονται σε επιμέρους ομάδες όπως τις ανθοκυανίνες, φλαβόνες, φλαβονόνες, διϋδροφλαβονόλες, χαλκόνες, φλαβονόλες, φλαβάνες, προανθοκυανιδίνες και τα ισοφλαβονοειδή

fourania
Φουράνια

Τα φουράνια είναι οργανικές χημικές ενώσεις, τοξικές και πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Έχουν εντοπιστεί στον καφέ, σε κονσερβοποιημένα και εμφιαλωμένα τρόφιμα. Φαίνεται πως προκύπτουν από τεχνικές θερμικής επεξεργασίας, όμως ο ακριβής τρόπος σχηματισμού τους στα τρόφιμα μας είναι ακόμη άγνωστος.

phytonutritients
Φυτοπροστατευτικές ουσίες ή φυτοθρεπτικά συστατικά

Φυτοπροστατευτικές ουσίες ή φυτοθρεπτικά συστατικά είναι φυτικές θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και τα βοηθούν να αναπτυχθούν τα ίδια και να αυτο-προστατευτούν από τις κυτταρικές βλάβες και τις ασθένειες. Τα ζωηρά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών συχνά οφείλονται σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης και έχουν εξελιχθεί για να βοηθήσουν να απορροφηθεί η επιβλαβής υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο. Τα αρωματικά συστατικά υπάρχουν για την προστασία των φυτών από βακτηριακές και ιογενείς μολύνσεις, ενώ ορισμένοι ενζυμικοί αναστολείς έχουν διαμορφωθεί για να καταπολεμούν τους τοξικούς ρυπαντές. Η κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα φυτά δίνει μια ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους.