Οικολογικό αποτύπωμα

Το οικολογικό αποτύπωμα  εκφράζει το βαθμό κατανάλωσης των πόρων της γης σε εκτάρια παραγωγικής γης από τους ανθρώπους. Ουσιαστικά είναι ένας δείκτης που δείχνει  το βαθμό-ρυθμό που οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους της γης. Εκφράζεται δε σε έκταση παραγωγικής γης η οποία χρειάζεται γι αυτό.

oksidosi
Οξείδωση

Η διαδικασία της οξείδωσης στο ανθρώπινο σώμα συνδέεται με την καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς επίσης και των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA των κυττάρων. Κατά τον μεταβολισμό του οξυγόνου δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, δηλαδή χημικές ενώσεις που έχουν την τάση να «κλέψουν» ένα ηλεκτρόνιο από άλλες χημικές ενώσεις, προκαλώντας ζημιά. Το σώμα μας μπορεί να αντιμετωπίσει την παρουσία κάποιων  ελευθέρων ριζών, όμως η υπερφόρτωση αυτού με ελεύθερες ρίζες συνδέεται με ασθένειες της καρδιάς, του ήπατος και καρκίνους. Η οξείδωση επιταχύνεται από το στρες, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την υπεριώδη ακτινοβολία, την μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλους παράγοντες.

ph
Οξύτητα pH

Το pH είναι μια κλίμακα που μας δείχνει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι ένα τρόφιμο. Το μέτρο της ξεκινά από το 0-7 όπου είναι τα όξινα διαλύματα και από 7-14 τα βασικά όσο πιο κοντά στο 0 είναι η τιμή του τόσο πιο όξινο είναι ενώ όσο πιο κοντά στο 14 τόσο πιο αλκαλικό.