Τροφική αλλεργία ή τροφική υπερευαισθησία είναι συνώνυμοι όροι και αφορούν μια ομάδα νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από παθολογική ή υπερβολική ανοσολογική αντίδραση σε τροφικά αλλεργιογόνα (μη επικίνδυνα στοιχεία) με κατάληξη στην κλινική συμπτωματολογία. Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες οφείλονται σε πρωτεΐνες, αβλαβείς ουσίες, τις οποίες λαθεμένα ο οργανισμός αναγνωρίζει ως απειλή και αναπτύσσει μια διαδικασία εξαφάνισής τους (ανοσολογικός μηχανισμός). Η αλλεργία είναι δηλαδή μια «λαθεμένου τύπου ανοσοποίηση».